Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/116755/4322/7-12-2021 απόφαση (6191/Β/23-12-2021)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-olympus
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://olympusfd.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.olympus@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Olympus National Park Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/116755/4322/7-12-2021 (GG 6191/Β/23-12-2021)
The website of Management Unit of Olympus National Park is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-olympus
The present website of the ex-Management Body (https://olympusfd.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.olympus@necca.gov.gr
Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.) σε συνεδρίασή του στις 26-7-06, συζήτησε το θέμα ευτροφισμού της Λίμνης Παμβώτιδας.
Το φαινόμενο του ευτροφισμού, παρουσιάζεται κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες ως αποτέλεσμα της σοβαρής επιβάρυνσης που δέχεται η λίμνη τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οφείλεται στον έντονο πολλαπλασιασμό των κυανοφυκών (blue green algae), λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών της εποχής και της αυξημένης ποσότητας ρυπαντών, (φωσφορικών κ.α.) που βρίσκονται διαλυμένοι στο νερό και εναποτιθέμενοι στην ιλύ του πυθμένα.
Στην παρούσα φάση το φυτοπλαγκτόν βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, με αποτέλεσμα την άσχημη εικόνα καθώς και τον κίνδυνο να προκληθούν ανοξικές συνθήκες (μείωση του διαλυμένου οξυγόνου του νερού) στο οικοσύστημα με επιπτώσεις και στους άλλους οργανισμούς της λίμνης.
Το φαινόμενο παρουσιάζεται συνήθως μετά το τέλος της θερινής περιόδου τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η παρουσία του την τρέχουσα περίοδο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και μπορεί να οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή χρονιά.
Ο Φ.Δ.Λ.Π. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του και διερευνά μέτρα τόσο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος όσο και παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Παράλληλα εξετάζονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.