Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/116755/4322/7-12-2021 απόφαση (6191/Β/23-12-2021)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-olympus
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://olympusfd.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.olympus@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Olympus National Park Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/116755/4322/7-12-2021 (GG 6191/Β/23-12-2021)
The website of Management Unit of Olympus National Park is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-olympus
The present website of the ex-Management Body (https://olympusfd.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.olympus@necca.gov.gr
Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
Για άλλη μια χρονιά, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην περιοχή μας οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα Πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε χιλιάδες υγρότοπους ανά τον κόσμο και συντονίζεται σε εθνικό επίπεδο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κατά τον μήνα Ιανουάριο, σε περισσότερους από 160 υγροτόπους της χώρας μας και συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα. Φέτος οι ΜΕΚΥΠ στη Λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ορνιθολογικής. Συνολικά, συμμετείχαν 11 άτομα για την καταμέτρηση κυρίως των υδροβίων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των αρπακτικών που διαχειμάζουν στην περιοχή.
Φέτος, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε η καταγραφή δύο ζευγαριών Μαυροκέφαλης Πάπιας (Aythya fuligula), ενός Ήταυρου (Botaurus stellaris), καθώς και η παρατήρηση ενός ενήλικου ατόμου Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) που φαίνεται ότι εδραιώνει την παρουσία του στην περιοχή. Επίσης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρουσία αριθμού ρεκόρ κίρκων (18 Καλαμόκιρκων Circus aeruginosus και 5 Χειμωνόκιρκων Circus cyaneus) στην κούρνια τους στον καλαμώνα της Αμφιθέας, ενώ ενθαρρυντική είναι και η παρουσία της Βαλτόπαπιας (Aythya nyroca), ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους που φωλιάζει και αναπαράγεται στην περιοχή. Ρεκόρ σημείωσαν επίσης οι αριθμοί των δύο ειδών γλάρων (Ασημόγλαρος Larus michahellis και Καστανοκέφαλος Larus ridibundus), ενώ πρωτοφανής ήταν και φέτος η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ψαρονιών (Sturnus vulgaris) στους πυκνούς καλαμώνες της λίμνης, που καθηλώνουν κάθε παρατηρητή με τους εντυπωσιακούς, σχεδόν χορευτικούς, σχηματισμούς τους, πριν κουρνιάσουν μέσα σε αυτούς για να κρυφτούν από τους επίδοξους θηρευτές τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο αριθμός των Κορμοράνων (είδος σημαντικό για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως Προστατευόμενη) παρατηρείται φέτος αυξημένος, ανησυχία ωστόσο δημιουργεί η εγκατάλειψη των «παραδοσιακών» δέντρων κούρνιας, καθώς και διάφορες άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά των πουλιών, τα αίτια των οποίων χρήζουν διερεύνησης (λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία).
Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας παρέχει ζωτικής σημασίας επιστημονικές πληροφορίες, που συμβάλλουν στην αποτελεσματική διατήρηση και ορθολογική διαχείριση των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη αποτελούν δείκτες ποιότητας των υγροτόπων.