Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΦΩΛΙΕΣ

 

Φτιάχνουμε ξύλινες Φωλιές για τα πουλιά της Παμβώτιδας

Ο Φορέας Διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ και την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Φτιάχνουμε ξύλινες Φωλιές για τα πουλιά της Παμβώτιδας». Η κατασκευή φωλιών μπορεί να διευκολύνει την παραμονή των μικρών άγριων πουλιών σε μια αστική περιοχή και ταυτόχρονα αποτελεί δημιουργική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για παιδιά κάθε ηλικίας.

Όλες οι φωλιές θα εκτεθούν την Κυριακή 7/6/2015 στο θεατράκι Σκάλας από τις 11:00 έως τις 12:00, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος 2015 (5 Ιουνίου). Κάθε φωλιά θα συνοδεύεται από καρτελάκι με τα στοιχεία του μαθητή που την κατασκεύασε όπως επίσης και το όνομα του σχολείου. Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά μπορούν να πάρουν τις φωλιές τους για να τις τοποθετήσουν στον κήπο τους ή στην αυλή του σχολείου τους, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να δωρίσουν τις φωλιές τους στο πάρκο του Φορέα Διαχείρισης. Όλοι οι συμμετέχοντες θα βραβευτούν με ένα αναμνηστικό!

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ξεκινώντας τον σχεδιασμό μιας τεχνητής φωλιάς βασικό κριτήριο είναι ότι η φωλιά προορίζεται για να κατοικηθεί από πουλιά. Οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν υφιστάμενα σχέδια φωλιών, αλλά μπορούν να εφαρμόσουν πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες, με δεδομένο ότι κάθε είδος φτιάχνει διαφορετικά τη φωλιά του. Έτσι άλλες φωλιές είναι κλειστού τύπου με ανοίγματα για εισόδους, άλλες είναι ανοικτές από πάνω και άλλες έχουν εντελώς πρωτότυπη μορφή.

Στην κατασκευή της φωλιάς όμως καλό είναι να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά, που θα αυξήσουν την πιθανότητα η φωλιά μας να κατοικηθεί:

  • Οι φωλιές πρέπει να είναι ξύλινες, γερές κατασκευές, να αντέχουν σε κακές καιρικές συνθήκες και να έχουν τη δυνατότητα να αναρτηθούν σε δέντρα Γενικά προτιμούμε το ξύλο και άλλα φυσικά υλικά.
  • Ένα άνοιγμα της εισόδου διαμέτρου 2,5-3 εκ. είναι κατάλληλο για τα μικροπούλια. Μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν την πρόσβαση και σε πιθανούς θηρευτές.
  • Το βάψιμο της φωλιάς με έντονα χρώματα δε συνίσταται, αφού είναι πιθανό να προσελκύσει θηρευτές. Τα φυσικά χρώματα είναι τα πιο κατάλληλα.
  • Μια μικρή πόρτα στο πλάι ή στην κορυφή της φωλιάς θα βοηθήσει πολύ στον καθαρισμό και τη συντήρησή της.
  • Τρεις- τέσσερις πολύ μικρές τρύπες στο κάτω μέρος της φωλιάς βοηθούν στην αποστράγγισή της, στην περίπτωση που μπει μέσα νερό.
  • Για τη βαφή - συντήρηση της φωλιάς χρησιμοποιούμε οικολογικά βερνίκια.
  • Αποφεύγουμε επίσης τις μεγάλες και βαριές κατασκευές ή αυτές που έχουν έντονα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά.