Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Υποδομές

Έδρα του Φορέα Διαχείρισης
Στοιχεία επικοινωνίας:

4ο χιλ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων

Τ.Κ.:45445, Πέραμα Ιωαννίνων

(Παλαιό Δημαρχείο Περάματος)

τηλ. 26510 21834

fax 26510 31867

e-mail: malpi@otenet.gr

web: http://www.lakepamvotis.gr

 

 

Κέντρο Πληροφόρησης Παμβώτιδας (Νήσος Ιωαννίνων)
Το Κέντρο Πληροφόρησης Παμβώτιδας στεγάζεται στη Νήσο Ιωαννίνων, σε παραδοσιακό διατηρητέο πέτρινο κτίριο που παραχωρήθηκε στο Φορέα Διαχείρισης από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Χαρακτηριστικό στοιχείο του περιβάλλοντος τοπίου αποτελεί η λίμνη Παμβώτιδα και η περιμετρική της βλάστηση. Το Κέντρο Πληροφόρησης ολοκληρώθηκε πρόσφατα και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο πόλο ενημέρωσης για το περιβάλλον της λίμνης Παμβώτιδας και να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη της Προστατευόμενης περιοχής.

Η έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης αποτελεί το κεντρικό κομμάτι της ερμηνείας Περιβάλλοντος και πλαισιώνεται από εναλλακτικές δραστηριότητες, ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να απολαύσει την επίσκεψή του στην περιοχή. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές όλων των βαθμίδων, οικοτουρίστες, άτομα τρίτης ηλικίας, οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, τοπικούς φορείς, τον τοπικό πληθυσμό, επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ενότητες για τις προστατευόμενες περιοχές και τη φυσική κληρονομιά μας, την εξέλιξη της Παμβώτιδας, τη λίμνη σήμερα, τη χλωρίδα και την πανίδα της, τη σχέση με τον άνθρωπο, τη διαχείρισή της, την προβολή της αλιείας, των αλιευτικών εργαλείων και του αλιευτικού εξοπλισμού που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στη λίμνη και πολλά άλλα. Επίσης το κέντρο είναι εφοδιασμένο με κατάλληλο οπτικοακουστικό εξοπλισμό για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων.

Σκοπός του σχεδιασμού του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου ήταν η αρμονική ενσωμάτωση του παραδοσιακού κτιρίου στο περιβάλλον τοπίο και η δημιουργία κατάλληλου χώρου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών. Η σχεδιαστική πρόταση λαμβάνει υπόψη την οικολογία της περιοχής και επιδεικνύει σεβασμό στο χαρακτήρα της. Επιλέχθηκαν φυσικά υλικά, όπως χαλίκι, πέτρα, ξύλο, βράχια, φυτά και για τα δύο τμήματα του περιβάλλοντος χώρου για να δημιουργήσουν ένα φιλικό και ξεκούραστο περιβάλλον στο χρήστη και να προσδώσουν μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψή σας (σχολεία, σύλλογοι, πανεπιστήμια, κ.ά.) μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Φορέα Διαχείρισης. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες.


Πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας
Το πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας, συνολικής έκτασης 4,5 στρεμμάτων, βρίσκεται στην παραλίμνια οδό (περιοχή Λασπότοπος). Μετά από σύντομη πιλοτική λειτουργία του εγκαινιάστηκε στις 5/6/2010 στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Από τότε έχει υποδεχτεί πολλά σχολεία από τα Ιωάννινα και εκτός Ιωαννίνων και αρκετούς μεμονωμένους επισκέπτες. Επίσης έχει φιλοξενήσει δραστηριότητες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το πάρκο αυτό μπορεί να έχει μικρή έκταση, έχει όμως μεγάλη σημασία καθώς αποτελεί το πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο που υλοποιήθηκε στα Ιωάννινα. Αναλυτικότερα:
• Παρουσιάζει ένα πιο «φιλικό» μοντέλο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής, που συμβάλλει στην προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης αλλά και στην αειφόρο ανάπτυξη.
• Συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών παρέχοντας ένα «πράσινο» χώρο μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας.
• Αποτελεί εικόνα του Φ.Δ. προς την τοπική κοινωνία

Το πάρκο προσφέρεται για να γνωρίσει κάποιος και να ενημερωθεί καλύτερα για την Προστατευόμενη Περιοχή και το οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας. Παράλληλα ενδείκνυται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ήπια αναψυχή, περιπάτους, παρατήρηση πουλιών και τοπίου. Περιλαμβάνει μια περιμετρική ζώνη περιπάτου που αποτελεί την κύρια διαδρομή αναγνώρισης και ερμηνείας του οικοσυστήματος. Στην ζώνη αυτή συναντώνται περιοχές με ποικίλα θέματα που αποτελούν τις επιμέρους ενότητες αναγνώρισης του περιβάλλοντος (γενικά στοιχεία για τη λίμνη, οικοσύστημα, κύκλος νερού, χλωρίδα, πανίδα, ορνιθοπανίδα, λίμνη και άνθρωπος, κ.ά.). Σε ορισμένες περιοχές της διαδρομής (με τη βοήθεια ξύλινων διαδρομών) δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης έξω από την κύρια διαδρομή προς το κέντρο του πάρκου ή προς τη λίμνη. Επιπλέον υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, οικίσκος φύλακα, ξύλινη εξέδρα παρατήρησης στο όριο του οικοπέδου με τη λίμνη, κιόσκι ξεκούρασης επισκεπτών.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στις αρχές του οικολογικού σχεδιασμού, οπότε διατηρείται το υπάρχον ανάγλυφο του εδάφους και η βλάστηση που είναι σε καλή κατάσταση και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυσικά υλικά όπως ξύλο, χαλίκι, πέτρα, φυτά.
Η επιλογή των φυτικών ειδών που πλαισιώνουν το πάρκο έγινε με βάση :
• Τα χαρακτηριστικά τους,
• Τα οικολογικά δεδομένα της περιοχής (κλίμα-μικροκλίμα, έδαφος, βλάστηση, αέρας),
• Το λειτουργικό σκοπό που πρόκειται να ικανοποιήσουν (οπτική μόνωση, ηχητική μόνωση, διαχωρισμός λειτουργιών, συγκρότηση ομάδων, συστάδων, κ.λ.π.),
• Την εξασφάλιση αισθητικής αρμονίας,
• Τις διαστάσεις του χώρου και της κάθε θέσης χωριστά.
• Τις ανάγκες συντήρησής τους. Προτιμήθηκαν φυτά ανθεκτικά με γρήγορη προσαρμοστικότητα, που δε θα έχουν μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης.

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψή σας (σχολεία, σύλλογοι, πανεπιστήμια, κ.ά.) μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Φορέα Διαχείρισης. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες.