Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ 2017

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.) ολοκλήρωσε την ετήσια απογραφή των πελαργών για το έτος 2017 στα όρια της περιοχής ευθύνης του. Ο πελαργός ή λελέκι είναι είδος συνυφασμένο με την παρουσία του ανθρώπου, καθώς φωλιάζει κοντά σε οικισμούς, σε περιοχές που γειτονεύουν με υγροτόπους, λιβάδια και καλλιέργειες. Στην Ελλάδα συναντάμε δύο είδη πελαργών, τον λευκό πελαργό (Ciconia ciconia) και τον Μαυροπελαργό (Ciconia nigra), είδη μεταναστευτικά που περνούν το χειμώνα στην Αφρική και έρχονται στην Ευρώπη την άνοιξη. Ανέκαθεν ο άνθρωπος έδειχνε σεβασμό στους πελαργούς, που τους θεωρούσε ωφέλιμα πουλιά επειδή τρέφονταν με έντομα, σαύρες, ποντίκια και προπαντός με φίδια. Οι χωρικοί τους συμπαθούσαν, γιατί ακολουθούσαν το αυλάκι που άνοιγε το άροτρο τους και έτρωγαν τα σκουλήκια και τις προνύμφες που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες τους. Ωστόσο, ο πληθυσμός του λευκού πελαργού στον ελλαδικό χώρο έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω ανθρωπογενών αιτίων (αποξηράνσεις υγροτόπων, εκσυγχρονισμός γεωργίας, καταστροφή φωλιών, κ.ά.).

Στην Ήπειρο οι λευκοί πελαργοί φτάνουν στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου και αναχωρούν συνήθως στα μέσα Αυγούστου. Η απογραφή των πελαργών για το έτος 2017, έγινε με βάση τη μεθοδολογία που καθορίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Απογραφή Λευκού Πελαργού, με απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών.

Η απογραφή διεξήχθη τον Ιούνιο του 2017. Στόχος της απογραφής των λευκών πελαργών από το Φορέα Διαχείρισης είναι να καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης του Φ.Δ.Λ.Π. ο αριθμός και η θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών, καθώς και τα αναπαραγωγικά ζευγάρια. Κατά την παρακολούθηση συλλέγονται στοιχεία από κατοίκους των περιοχών σχετικά με το ιστορικό των φωλιών που υπάρχει στην περιοχή τους. Απώτερος σκοπός είναι βέβαια η ανάδειξη της διαχρονικής τάσης του πληθυσμού.