Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Δελτίο Τύπου - "Έξαρση του φαινομένου του ευτροφισμού στη Λίμνη Παμβώτιδα"

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.) σε συνεδρίασή του στις 26-7-06, συζήτησε το θέμα ευτροφισμού της Λίμνης Παμβώτιδας.
Το φαινόμενο του ευτροφισμού, παρουσιάζεται κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες ως αποτέλεσμα της σοβαρής επιβάρυνσης που δέχεται η λίμνη τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οφείλεται στον έντονο πολλαπλασιασμό των κυανοφυκών (blue green algae), λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών της εποχής και της αυξημένης ποσότητας ρυπαντών, (φωσφορικών κ.α.) που βρίσκονται διαλυμένοι στο νερό και εναποτιθέμενοι στην ιλύ του πυθμένα.
Στην παρούσα φάση το φυτοπλαγκτόν βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, με αποτέλεσμα την άσχημη εικόνα καθώς και τον κίνδυνο να προκληθούν ανοξικές συνθήκες (μείωση του διαλυμένου οξυγόνου του νερού) στο οικοσύστημα με επιπτώσεις και στους άλλους οργανισμούς της λίμνης.
Το φαινόμενο παρουσιάζεται συνήθως μετά το τέλος της θερινής περιόδου τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η παρουσία του την τρέχουσα περίοδο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και μπορεί να οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή χρονιά.
Ο Φ.Δ.Λ.Π. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του και διερευνά μέτρα τόσο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος όσο και παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Παράλληλα εξετάζονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.