Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Δελτίο Τύπου - Μαυροπελαργοί στη λίμνη Παμβώτιδα

Κατά τις προγραμματισμένες περιπολίες των φυλάκων περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, παρατηρήθηκε ζευγάρι μαυροπελαργών στον κάμπο Βασιλικής.
Επισημαίνεται ότι ο Μαυροπελαργός (Ciconianigra), είναι προστατευόμενο μεταναστευτικό είδος (Παράρτημα I της οδηγίας 2009/147/ΕΚ, και συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό κινδυνεύον είδος). Μοιάζει πολύ με το γνωστό μας Λευκοπελαργό, είναι ελάχιστα μικρότερος, αλλά διαφέρει στο χρώμα του πτερώματος. Το σύνολο του πτερώματος στην άνω επιφάνεια του σώματος είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ, ενώ στην κάτω επιφάνεια του σώματος είναι λευκό, κυρίως στην κοιλιά και τις "μασχάλες". Μεταναστεύει προς την Αφρική πιο αργά από το Λευκοπελαργό (συχνά μέχρι και Νοέμβριο) και επιστρέφει τον Απρίλιο.
Ο Μαυροπελαργός, αναπαράγεται σε μεγάλα ημιορεινά δάση και δασωμένες κοιλάδες, πάντα κοντά σε παραποτάμιες, παραλίμνιες ή ελώδεις περιοχές, μακριά από τους ανθρώπους. Φτιάχνει φωλιά από κλαδιά σε βράχους ή ψηλά δένδρα. Τρέφεται με μικρά ψάρια, αμφίβια και υδρόβια έντομα. Κάθε ζευγάρι γεννά την άνοιξη 3-5 αυγά που τα κλωσούν και οι δύο γονείς.
Η κύρια απειλή για τον μαυροπελαργό είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων, αλλά και η αποψίλωση τωνδασών, η ανάπτυξη της γεωργίας, η αποστράγγιση και μετατροπή τωνυγροτόπων, η ρύπανση και η σύγκρουση με ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά..