Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
O Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ. Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/9236/400/2-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 517/Β/9-2-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-epirus
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://www.lakepamvotis.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.epirus@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Lake Pamvotis Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/9236/400/2-2-2022 (GG 517/Β/9-2-2022)
The website of Management Unit of the Protected Areas of Epirus is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-epirus
The present website of the ex-Management Body (https://www.lakepamvotis.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.epirus@necca.gov.gr
Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
Με την πραγματοποίηση έκθεσης και διαγωνισμoύ φωτογραφίας με θέμα τη βιοποικιλότητα της λίμνης, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και η Περιφέρεια Ηπείρου, θα τιμήσουν τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2014. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 3/02/2014 έως και την Παρασκευή 7/02/2014, στο ισόγειο του Περιφερειακού Μεγάρου. Παράλληλα θα γίνει και διαγωνισμός φωτογραφίας για μαθητές. Όποιος μαθητής επιθυμεί να συμμετάσχει θα μπορεί να προσκομίζει τις φωτογραφίες του κατά τη διάρκεια της έκθεσης και ώρες 11:00-13:00. Η καλλιτεχνική επιτροπή της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας «Φωτόραση» θα αξιολογήσει τις φωτογραφίες, μετά το πέρας της έκθεσης και θα ακολουθήσει βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας σε εύλογο χρονικό διάστημα.
H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Oι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται η οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.