Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Δελτίο Τύπου - Πυρκαγιές σε καλαμιώνες της λίμνης

 

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν για μια ακόμη χρονιά φωτιές στους καλαμιώνες της Προστατευόμενης Περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Περάματος και Αμφιθέας. Οι καλαμιώνες αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία βλάστησης και οι πυρκαγιές σε αυτούς μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, καθώς υποστηρίζουν μεγάλο αριθμό πουλιών, μικρών θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων και εντόμων. Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα είναι η εποχή που πολλά είδη πουλιών φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα στον καλαμώνα, οπότε οι πυρκαγιές έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται οι πληθυσμοί των ειδών, καθώς παρεμποδίζεται η αναπαραγωγή τους.

 

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, πρέπει να γίνεται διαχείριση του καλαμιώνα, όπως κοπή σε κατάλληλη εποχή ή και συγκομιδή, κατόπιν όμως κατάλληλης μελέτης και επίβλεψης, ώστε να διατηρείται η μικροετερογένεια ενδιαιτημάτων για χώρους τροφοληψίας και φωλεοποίησης πουλιών, θηλαστικών (π.χ. βίδρα) κ.ά.

 

Ο Φορέας Διαχείρισης με τις συνεχείς περιπολίες του στην περιοχή ευθύνης και με την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών προσπαθεί να αποτρέψει παρόμοια φαινόμενα. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών και τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε περίπτωση που αντιληφθούν εκδήλωση φωτιάς.