Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016: «Η λίμνη μας μιλά… Εσύ την ακούς;»

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διοργάνωσε εκδήλωση την Κυριακή 5 Ιουνίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση με τίτλο «Η λίμνη μας μιλά... Εσύ την ακούς;» πραγματοποιήθηκε στην ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων, "Ιτς Καλέ", την Κυριακή 5 Ιουνίου και στόχευε κυρίως στην ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από το παιχνίδι.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 με αφορμή την αρχική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και στοχεύει στην ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Παράλληλα αποτελεί μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς.
Η Λίμνη Παμβώτιδα ήταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων και οι μικροί μας φίλοι έμαθαν για την σημασία και την ανάγκη προστασίας της και παίξανε σε έναν όμορφο πράσινο και ιστορικό χώρο με φόντο τη λίμνη. Η λίμνη με τον τρόπο της συνεχώς μας μιλά, μας δείχνει πως υποφέρει και ότι το μέλλον της βρίσκεται πλέον στα χέρια του ανθρώπου. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και προσοχή και έχοντας απλά τη θέληση, ο άνθρωπος μπορεί να την ακούσει, να αντιληφθεί τις ανάγκες της και να την προστατεύσει.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφήγηση ενός παραμυθιού από το Καλλιτεχνικό Σωματείο «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» στο οποίο η Λίμνη προστατευόταν από τρεις νεράιδες, ενώ όταν ο Βασιλιάς ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη μία νεράιδα, η Λίμνη έμεινε απροστάτευτη. 'Εκτοτε, οι άνθρωποι θα έπρεπε να την προστατεύουν... Στη συνέχεια, μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια, τα παιδιά προσπάθησαν να βρουν το μήνυμα που έστειλε η Λίμνη στο Βασιλιά.... Τέλος, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια κατασκευών με θέμα τη λίμνη, να απολαύσουν τη ζωγραφική προσώπου από το Θεσσαλικό ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ και να λάβουν αναμνηστικά δωράκια.